söndag 3 maj 2009

Battle of Botnia

Då har den första proffs galan i kampsport gått i Umeå. Blev förvånad hur mycket folk den faktiskt drog, men det är kul att sporten börjar få så många anhänger. Pratade med en kompis om utveckligen, och det är stor skillnad på eventet till skillnad från för ett par år sedan då ett liknande event hölls på Corona (i baren typ). Själv har jag nu varit med och sett hur detta fenom en har vuxit från en underground sport till något accepterat. Detta främst då med hjälp av Japans Pride galor och jätten UFC's framfart i USA (Pride finns dock inte längre).

Eventet här i Umeå höll högklass och publiken verkade påläst. Givetvis stora applåder för hemma deltagarna,men publiken var även respektful och gav förlorarna applåder för bra utförda matcher och sin kämparanda. Konferencier var Musse från bland annat tvprogrammet Rallarsving, han kände kanske lite ovan men höll ett bra sken uppe med en lagom portion humor. Jag hoppas detta öppnar för fler galor i Umeå, Renyi skötte hela eventent med bravur och jag har inget större att klaga på.

Galans submission och vändning ger jag till Thomas Bäck som submittade Nicklas Bergman med en giliotin (strypning) när det var 1 minut kvar i 3e ronden. Bäck som tydligt låg efter och var påväg mot en domsluts förlust vände allt och hela hallen exploderade i applåder.

Galans huvudevent med Tor Troéng fick ett snabbt slut. Portugisen Silva sköt in för en takedown som Tor lyckades reversa och ta ryggen dennes rygg, varav han sedan hamnade i mount och kunde slå ut Silva som inte tycktes ha något att sätta emot. Dock stor kredd åt Silva för att ha accepterat matchen med så kort varsel då Tors egentliga motståndare var tvungen att lämna återbud veckan innan.

En riktigt rolig kväll och håll ögonen öppna för Umeå's kampsportare, jag tror att vi kan få se många av dem i större sammanhang i framtiden.

Inga kommentarer: