måndag 15 mars 2010

Film



the Descent - Part 2


Jag gillade verkligen den brittiska skräckfilmen the Descent, den påminde i stil väldigt mycket vad Alien (första filmen) var. Dessutom hade filmen ett bra slut som egentligen inte lämnade något öppet för en uppföljare. Tyvärr dyker dock en uppföljare upp och ursäkten till "hur" är att den amerikanska versionen av the Descent har ett annat slut än den brittiska, och då ska man enligt den här filmen gå på det lite mer positiva amerikanska slutet.

Jag anser egentligen att det brittiska är det rätta slutet och således borde jag bojkotta filmen. Men jag har trots det nu sett den. Vad jag befarade så håller den inte i närheten av samma klass som dess föregångare. Det finns logiska luckor, konstiga vändningar av karaktärer och första filmens smygande skräck och klustrofobi är som bortblåst, istället är det mer en splatter film där de öser på med alldeles för mycket av det goda. Små saker stör hela intrycket så som att filmen utspelar sig två dagar efter den första, och trots det så kan en död kropp ha ruttnat lika mycket som den hade gjort på 2 veckor. Många små saker som stör gör att jag kan inte ge filmen mer än något svalt godkänt, och då ska jag påpeka att jag är snäll. Alla filmer behöver inte uppföljare...


2/5


Alice i Underlandet


Sen har vi hunnit iväg och se Tim Burtons senaste verk i 3D givetvis. Burton och hans estetik passar verkligen Underlandets sjuka värld, detta givetvis ankomponerat av Danny Elfmans typiska musikstycken. Problemet med Burtons filmer idag är att man vet i princip vad som komma skall. Gotiska miljöer, Danny Elfman och givetvis Johnny Depp plus Helena Bonham Carter. Depp gör sin vanliga roll som lagomt galen (den han har gjort sedan Pirates of Caribbean) och Carter en star kvinnlig karaktär. Detta hade givetvis kunnat bli pannkaka och återupprepningar om nu inte herr Burton skulle göra allt detta så bra. För filmen är bra på så många plan. Karaktärerna sitter klockrent och även den relativt nya Mia Wasiskowska bär sin roll som Alice riktigt bra. Sen har Burton också lagt en liten twist på det i och med att filmen utspelar sig när Alice blivit tonåring istället för när hon var barn, således återvänder hon till Underlandet. Vet inte om detta är en nickning till American Mcgees mörkare version av Alice (som också ska filmatiseras), då han också använder en återkomst till Underlandet i sin historia. Men idén är bra och på så vis får Burton också göra sin egen version av Carrolls bok. 3D effekterna är också väldigt bra och välgjorda. Det utnyttjas bra mycket bättre än tex. i Avatar, men då kanske Underlandet är ett bättre ställe att leka runt på med 3Dn? Nästa projekt Burton ska ge sig på är tydligen Abraham Lincon the Vampire Hunter, och jag ser fram emot den filmen för Alice är verkligen bra.

4/5



2 kommentarer:

Eileena sa...

Va, finns The Descent 2. Ouch. Kan ju verkligen inte vara värt >.< Men jag, precis som du, tycker väldigt bra om ettan :) Och Alice In Wonderland ja, såg den för någon dag sen. Jag blev ju inte besviken. Love it! Förstår inte hur så många personer kan ha blivit såpass besvikna ändå.. Hmm..

Johan sa...

Borde titta mer om folk kommenterar här :)
Och jo, det kom en uppföljare till the Descent. Den verkar dessutom ha rätt bra budget och är inget halvdant jobb. Problemet är bara att ettan ska inte ha en uppföljare. Är lite som om James Cameron skulle göra en uppföljare till Titanic med motiveringen "Guess what, båten sjönk egentligen inte, utan det var bara ett av sluten, i det andra slutet så kom alla fram och ska tt av sluten, i det andra slutet så överlevde alla och ska nu göra en ny resa med samma båt".

Jag tror folk har haft skyhöga förväntningar, det hade jag också. Men jag förstod också att Burton gör vad Burton gör bäst, förväntar man sig något annat så blir man kanske besviken? Jag vet inte? Men många vill också bara såga vad andra tycker är bra...